LOCATION
Malmö, Sweden


DATE
2010 - 2015


SIZE

1200 m2


TYPE
Public Space Commission


STATUS
Completed 2015


CLIENT
Municipality of Malmö, Sweden


PROJECT TEAM

Martin Arfalk, Patrick Verhoeven, Annika Söderberg, Johanna Verbaan, Hanna Frisk, Ola Nielsen

COLLABORATORS

Photograph: Anthony Hill, artist: David Svensson, Construction drawings: Rambøll

Slussplan

Pocket park on the canal

Slussplan is located along one of Malmö’s important urban links - Östra förstadsgatan - which connects Malmö’s town centre with its eastern district Värnhem. The space’s triangular plot unites one of the City’s tallest residential buildings with the historic Rörsjö Canal via a stairway down to the water’s edge. The urban park design integrates artwork by Malmö Artist David Svensson, whose inspiration from maritime history and aesthetics complements the space greatly.

 

The triangular park is divided into two parts featuring circular vegetation beds adorned with shrubs and plants on one side and an active urban square on the other. The composition of the square is tied together by the four large Kebony wood sculptures that form seating furnitures. The largest of the furnitures is a wooden stairway by the water that has been rotated to face the sun, inviting people to interact with the water in a way they couldn’t before.

Materials

Eco-Friendly and durable Kebony wood is used on all furniture

Touch the water

The southfacing staircase invites visitors down into the Rörsjö Canal

Triangular seating

The custom designed and built furinture brings a unique identity to the space

Art and space

David Svensson’s artwork complements the geometric seating and landscape forms

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle